Kunst laat op vele wijzen een indruk achter, want het kan op vele manieren de zintuigen aanspreken. In het programma van horen en zien komen beeldende kunst en muziek samen, met daarin een verwijzing naar dans en een element van theater. Het is een samenwerking tussen beeldend kunstenares Hilly Withaar en duo nasa, bestaande uit blokfluitiste Sarah Jeffery en panfluitiste Nadja Spooren.

Van horen en zien is een improvisatieconcert en expositie ineen, waarbij vijf schilderijen van Hilly Withaar als uitgangspunt dienen voor improvisaties van duo nasa. De werken van Hilly zijn uitgezocht op hun onderwerp dans en beweging, maar ook op intensiteit en contrast, zowel in kleurstelling als techniek.

            In vijf improvisaties zet duo nasa de beelden om naar geluid, waardoor het publiek een gelaagdheid in de schilderijen ervaart die het eerder wellicht niet opgemerkt had. Sarah en Nadja maken daarbij gebruik van verschillende instrumenten, waardoor er net als in de schilderijen verrassend veel kleur en afwisseling in de muziek zit. Het publiek wordt aangemoedigd om ogen en oren wagenwijd open te zetten om de zachtste klanken en mooiste kleuren te ervaren.

            De improvisaties zijn echter niet alleen een uitwerking van de beeldende werken, maar ook een reactie op het publiek en de locatie. Het duo beweegt zich gedurende het concert door de ruimte, komt dichter naar het publiek toe of neemt juist meer afstand, gaat bij een van de schilderijen staan of midden in de zaal zitten. Dit alles wordt ter plekke bepaald, afhankelijk van de mogelijkheden van de ruimte en de stemming van het publiek.

            Het programma heeft geen pauze en duurt ongeveer 60 minuten.

 


  

 

 

Eerdere samenwerkingen tussen beeldend kunstenaars en duo nasa waren een groot succes. Zo waren er in 2011 twee concerten met Ruth van de Pol in het koningskerkje te Deursen Dennenburg en een ochtendglorenconcert in Vierlingsbeek ter gelegenheid van de Bommelse Kunstroute in 2012.

            Van horen en zien leent zich voor intieme locaties met ruimte voor de schilderijen, te programmeren in de ochtend of middag. Overdag staat het publiek het meest open voor beeld en geluid: het leven is nog niet gedempt door de schemer of de nacht. Hierdoor wordt de ervaring des te indringender.

 

            Via deze link  vindt u een korte CV van de kunstenaars. Voor meer informatie over Hilly, Sarah en Nadja kunt u terecht op de volgende websites:

o   www.hillywithaar.nl

o   www.sarahjeffery.com

·      www.muziekpraktijkpandemonium.nl Luisterfragmenten:

 

 Heeft u interesse om Van horen en zien te programmeren of wilt u meer informatie over de mogelijkheden, dan kunt u contact opnemen met Nadja Spooren via nadja@muziekpraktijkpandemonium.nl

 

Met vriendelijke groet,

duo nasa
Hilly Withaar

?